En god sidestilling til meditation

Der er mange udfordringer ved meditation. At sidde bekvemmeligt er en af de mindre, men kan sagtens være en hindring. Det er derfor umagen værd, at bruge lidt tid på at finde en god siddestilling.

Der er mangle muligheder når man meditere, man kan praktisere gående, liggende, siddende på gulvet eller blot på en stol.

Hvis man vil tættere på jorden, kan der for os vesterlændinge opstå lidt udfordringer. Vi er ikke alle vante med at sidde på gulvet, hverken på pude eller bænk, så der er stor sandsynlighed for, at det tager lidt tid, før man finder sig godt tilrette i en af de jordnære meditationsstillinger.

Hvis du har svært ved at sidde i skrædderstilling, er det værd at overveje en meditationsbænk. Små bænke der er designet til at sidde i seiza position – den traditionelle japanske knælende arbejdsstillinger.

En mediationsbænk egner sig specielt godt hvis:

  • Du foretrækker at meditere i seiza.
  • Du er højere end gennemsnittet.
  • Du har begrænset fleksibilitet.
  • Du ønsker afveksling fra andre siddeformer.
  • Du har brug for ekstra støtte, måske under en længere retræter som Vipassana.

Det vigtige underlag
Når du sidder på en meditationsbænk er det vigtigt, at du bruger et behageligt underlagt, og ikke knæler direkte på jorden. Græs kan gå an, og det kommer selvfølgelig an på personen og hvor længe man skal sidde. Men skal du sidde længere på en hård overflade, er det en god ide med et godt underlag – et tæppe, en madras eller en zabuton (en japansk siddepude). Et blødere underlag aflaster knæ og underben.

Sådan sidder man på en meditationsbænk

Seiza stilling
Meditationsbænkene er bygget til at sidde i seiza på – det giver den bedste støtte til den nederste del af ryggen.

Hvis du oplever smerter på forsiden af dine ankler eller toppen af ​​fødderne, så prøv at lade fødderne falde ud på bagsiden af dit underlag.

Andre typiske smerter er omkring knæ og i rykken. Sørg derfor for at sidde ret, og så højt at der er blodomløb til benene.

Lyt til din krop
Man bør forvente at føle en vis smerte under mødet med meditation – på samme måde som en ny sportsgren kan volde ømhed. I starten er det normalt at man ændre position, hvis man oplever smerte. Hvis det er helt slemt kan man prøve at stå bag puden i et stykke tid, indtil man føler sig klar til at sidde igen. Det gør processen nemmere hvis man kan acceptere sin krop som den er, og være blid ved dig selv. Meditation er en livslang praksis. Med tiden vil din krop blive fortrolig med det at sidde.

seiza meditationsbænk

Prøv en bænk

Jeg prøver at lave bænke der er stabile og komfortable. De variere en del i højden, bredden, vinkel og i det hele tage hvordan de føles. Bænkene har meget tilfælles, men med hensyn til siddekomfort er det de små variationer der gør forskellen. Derfor må du hjertens gerne låne en bænk med hjem og prøve den af inden du køber.

Har du helt specielle behov bygger jeg en ud fra dine ønsker.

2 næsten ens meditationsskamler

Meditationsbænk nr. 9 og 10

To meditationsskamler håndlavet af en bordpladerest,…

Meditationsbænk nr. 8

Meditationsbænk af mahogni. En rest af en køkkenbordsplade.…

Meditationsbænk nr. 7

Håndlavet garageprojekt.  Denne bænk er lavet af gamle…

Meditationsbænk nr. 6

Denne bænk er af dansk egetræ. Ovntørret til 8-10 % fugtighed.…

Meditationsbænk nr 4

Håndlavet projekt, foran caféen i efterårssolen. Denne meditationsbænk…

Meditationsbænk nr 3

Denne bænk er lavet af nordamerikansk douglasgran fra NV Auto…

Meditationsbænk nr. 2

Håndlavet projekt, foran caféen i efterårssolen. Denne meditationsbænk…

Meditationsbænk nr. 1

Det første bænk-projekt, lavet foran caféen efter et Vipassana…